EVAA
WETENSCHAP
Verloskunde is de verzamelnaam voor alle kennis en kunde rondom de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Oftewel de zorg die plaatsvindt vanaf het begin van de zwangerschap (prenatale zorg) tot en met de bevalling (natale zorg) en het kraambed (postnatale zorg). Zorg vóór de conceptie (preconceptiezorg), als nieuw onderdeel van de verloskundige zorg, is nog volop in ontwikkeling.

Hoewel de verloskunde een onderdeel is van de gezondheidszorg wordt in Nederland uitgegaan van het natuurlijke (fysiologische) karakter van zwangerschap en geboorte: bevallen wordt beschouwd als een natuurlijk gebeuren dat thuis kan worden begeleid.

Met het uitgangspunt dat zwangerschap en bevalling natuurlijke processen (en niet in eerste instantie een medisch probleem) zijn, neemt Nederland in de wereld een bijzondere plaats in.
 
Juist vanwege deze bijzondere plaats in de gezondheidszorg wordt de eerstelijns verloskunde in het algemeen en de thuisbevalling in het bijzonder nauwgezet gevolgd door kenners en critici. Gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de kwaliteit van de (eerstelijns èn tweedelijns) verloskunde is in het belang van moeder en kind, zodat vrouwen ook in de toekomst veilig, vertrouwd en naar tevredenheid kinderen kunnen krijgen op de manier die bij hen past.

Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan over uiteenlopende onderwerpen. Deze onderzoeken en de (voorlopige) resultaten zijn via onderstaande websites te vinden.
 • Kennispoort Verloskunde
 • Studies in Obstetrics, Fertility & Gynaecology
 • Midwifery Consortium
 
EVAA
CONTACT
Voor opmerkingen en/of vragen kunt u contact opnemen met EVAA.

E-mail: gebruik ons
online contactformulier.
EVAA
EVAA PRIKBORD
Nieuws uit de praktijk? Idee, aankondiging, vacature? Neem contact op met de webredactie.

E-mail:
redactie@evaa.nl.
EVAA
LOGIN
E-mail:
Wachtwoord:
Geen wachtwoord of het vergeten? Klik dan hier.
EVAA
VOLG EVAA
Volg EVAA ook op:
twitter facebook
 
Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland